Starten met zonnepanelen en niet met extra windmolens!

Het kan langzamer

De Regionale Energiestrategieën zijn nodig om de klimaatdoelen te bereiken. Ook wij zien dat het tijd is om in actie te komen. Er zijn een aantal onderwerpen in de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 waar wij zeer verheugd over zijn. Wij worden blij van de mogelijkheden voor zon-op-dak. Ook vinden wij het een goede keuze dat de gemeente energiebesparingen wil gaan stimuleren. Daarnaast vinden wij het een goede zaak dat er aandacht is voor innovaties. 

In 2020 werd het concept voor de RES behandeld. Wij gaven toen duidelijk aan dat wij geen extra windmolens in onze regio willen. Wat wij ons toen en nu nog steeds afvragen, is of we zo snel van start moeten gaan met allerlei plannen voor windmolens. Lector Energietransitie Martien Visser heeft berekend wat de stand van zaken is. Met de cijfers van 2020 erbij is het landelijke doel van 35 TWh voor 2030 nu al bijna bereikt. Dit geeft aan dat het langzamer zou kunnen. Deze doorrekening wordt ook ondersteund door de analyses van Eneco en de prognose van de Nederlandse Wind Energie Associatie en Holland Solar. Wij vinden dat wij in onze regio langzamer kunnen starten. Laten we geen dingen doen waar we later spijt van krijgen!

 

Ons voorstel

Net als bij de concept-RES zijn wij ook dit keer met een ander voorstel voor de RES 1.0 gekomen. Wij willen er geen grote windmolens bij. Wij willen een focus op zonne-energie. Er blijkt in ieder geval nog 92 hectaren aan lege daken bij bedrijven en op boerenschuren te zijn in onze regio. Dat vinden wij goed nieuws. In het Mooi Molenlanden dat wij graag zien, staan geen windmolens. Dit houdt in dat wij een lagere ambitie voor de energieopwekking in onze regio willen. Op die manier kunnen we ook rekening houden met innovaties en andere ontwikkelingen op dit gebied. 

Ook willen we dat éérst de participatietrajecten doorlopen worden. De participatietrajecten voor de zoekgebieden zijn nog in een beginstadium. Toch wordt er al gesproken over het vastleggen van zoekgebieden in Gorinchem en aandachtsgebieden in Molenlanden in het beleid. Hierbij wordt tot onze verbazing niet gesteld dat dit afhankelijk is van de uitkomsten van de participatietrajecten. Wij missen dus een belangrijke tussenstap die in het RES-proces heel belangrijk is. Wij vinden dat de uitkomsten van de participatietrajecten duidelijk moeten zijn voordat er een verankering in beleid plaatsvindt. Ook dit stond in ons amendement. 

 

Tegen RES 1.0 gestemd

Wij bleken de enige partij in Molenlanden te zijn met deze standpunten. Met de huidige ambitie en de snelle verankering in het beleid in de RES konden wij niet instemmen. Daarom hebben wij tegen deze RES gestemd. 

 

Informeren van inwoners en ondernemers

De andere partijen stemden wel voor de RES. Daarom zullen de aandachtsgebieden in Molenlanden dus dit jaar al vastgelegd worden. Nog maar weinig inwoners en ondernemers weten om welke gebieden het gaat. Daarom hebben wij samen met Progressief Molenlanden een motie geschreven over het informeren van inwoners en ondernemers over die aandachtsgebieden in Molenlanden. De motie werd mee ingediend door de SGP.

De aandachtsgebieden waar het omdraait, liggen langs de A15 bij Giessenburg en Oud-Alblas en langs de hele A27 in Molenlanden. Wij vinden dat de inwoners en ondernemers hierover al goed geïnformeerd moeten zijn voordat dit vastgelegd wordt in het beleid. Gelukkig stemden alle partijen hiermee in. Wethouder Slob zei dat hij het met de motie eens was. Hij gaat hiermee aan de slag.