Via deze raadsinformatiebrief worden de vragen beantwoord door het College.
Toelichting:
De directe aanleiding voor het stellen van de onderstaande vragen is de definitieve sluiting van het consultatiebureau in Groot-Ammers. Dat is verwoord in de RIB van 19112024. Daarnaast hebben de fracties in de gemeenteraad vorige week een mailbericht ontvangen van 2 betrokken inwoners met als inhoud dat de sluiting wordt betreurd en dat dit zeker niet zal bijdragen om de daling van de vaccinatiegraad in onze gemeente te keren. Via een bijlage vanuit een openbare bron tonen zij aan dat de afgelopen 5 jaar sprake is van een constante daling van de vaccinatiegraad onder zuigelingen tot 2 jaar oud. Een mogelijk oorzakelijk verband is dat sluiting van het aantal consultatiebureaus binnen onze gemeente van 8 naar 3; en nu naar 2 (Nieuw-Lekkerland en Hoornaar resteren). In het recente verleden hebben ook andere partijen aandacht gevraagd voor de dalende lijn van vaccinatie onder kinderen. De rol van de ouders/opvoeders zal daar ook van belang zijn. Het is noodzakelijk om een bepaald (hoog) percentage van de vaccinatiegraad te bewerkstelligen om onze kinderen allemaal te beschermen tegen mogelijke ziektes.
Inleiding
vraag 1: De RIB van 19-11-2024 meldt dat monitoring zal plaatsvinden van het
bezoek de en klanttevredenheid.
Vraag
1a.
Kunt
u een overzicht verstrekken over de afgelopen 5 jaar wat het aantal bezoeken
aan 3 consultatiebureaus in Molenlanden was?
Vraag
1b.
Welk
financieel voordeel wordt behaald met het terugbrengen naar 2 vestigingen?
Vraag
1c.
Heeft u met Jong JGZ een termijn/datum afgesproken waarop een tussenrapportage wordt opgeleverd en wilt u deze delen met de Raad?
Antwoord:
Met
Jong JGZ is overeengekomen dat er halfjaarlijks gegevens als het aantal
kinderen in zorg worden uitgewisseld. Een overzicht met cijfers van de
afgelopen jaren wordt daarin ook meegenomen. Deze gegevens zullen bij de
bestaande cyclus van de subsidiegesprekken vanuit het maatwerkpakket JGZ worden
gedeeld. Zodra er aanleiding voor is, gaan wij met Jong JGZ daarover in gesprek
en informeren wij u als raad.
Omdat er veel speelt bij het vraagstuk van de vaccinatiegraad en het vraagstuk complex is willen wij u hier graag verder over informeren en hierover met u in gesprek gaan tijdens een sessie in een beeldvormende bijeenkomst. We zullen deze avond ook een overzicht verstrekken van het aantal bezoeken (of aantal kinderen in zorg) van de afgelopen jaren. Jong JGZ heeft iets langer de tijd nodig om dit uit hun systemen te genereren en om hier duiding aan te kunnen geven.
Met het terugbrengen van 3 naar 2 vestigingen zijn de kosten per kind (alle kosten bij elkaar opgeteld) theoretisch gedaald met 7,5%. Dit betekent overigens niet dat we 7,5% minder kwijt zijn aan de jeugdgezondheidzorg, aangezien er sprake is van een stijging op loonkosten en overige kosten. Het budget voor jeugdgezondheidszorg (lokaal maatwerkdeel) is in 2025 gelijk gebleven aan 2024. Ook heeft de DG&J een lager indexatie-cijfer toegepast dan werd aangevraagd over het programma jeugdgezondheidszorg.
Overigens benadrukken we hierbij dat de aanleiding van het vertrek uit Groot-Ammers is dat van Mourik het huurcontact heeft stopgezet. Dat is geen bewust beleid geweest van Jong JGZ. Maar op het moment dat er geen andere geschikte locatie is (zonder het maken van forse kosten) én er tegelijkertijd een bezuinigingsopgave ligt, hebben we wel te maken met een andere realiteit.
Inleiding
vraag 2: Er is er sprake van een urgent probleem. De dalende vaccinatiegraad
moet gekeerd worden door een gericht actieplan voor onze gemeente. Volgens onze
informatie opereert buurgemeente Alblasserdam succesvol op dit gebied.
Vraag
2a.
Is
een plan van aanpak voorhanden bij Jong JGZ gericht op het verhogen van de
vaccinatiegraad dat landelijk als noodzakelijk gezien wordt en kunt u dit plan
delen met de Raad?
Vraag
2 b.
Kunnen wij leren van hetgeen in Alblasserdam plaatsvindt? In uw antwoord graag een onderbouwing toevoegen.
Antwoord:
De GGD Zuid-Holland Zuid (GGD zhz) en Jong JGZ maken zich net zoals uw fractie zorgen over de dalende vaccinatiegraad en de toenemende uitbraken van verschillende infectieziekten zoals mazelen. Zij herkennen het beeld dat de vaccinatiegraad in Molenlanden lager is dan de gemiddelde vaccinatiegraad in de regio Zuid-Holland Zuid. Dit is een langer bestaand beeld.
Om
het risico op uitbraken van infectieziekten te verkleinen, is een
vaccinatiegraad van 90% of 95% (afhankelijk van de infectieziekte) gewenst.
Aangezien de vaccinatiegraad in de gemeente Molenlanden lager ligt dan in de
regio, houden wij rekening met mogelijke uitbraken van bijvoorbeeld mazelen. De
GGD en Jong JGZ treffen hiervoor voorbereidingen. Tegelijkertijd heeft GGD zhz
samen met Jong JGZ een projectgroep die zich inzet voor het verhogen van de vaccinatiegraad,
onder meer door het verbeteren van voorlichting in de zwangerschapsfase. Dit heeft
de Menukaart draagvlak voor vaccinaties in uw gemeente opgeleverd.

Mede dankzij landelijk voorlichtingsmateriaal en individuele gesprekken van Jong JGZ-zorgprofessionals met ouders/verzorgers en jongeren, kiest een meerderheid ervoor om het Rijksvaccinatieprogramma (grotendeels) te doorlopen. Helaas kiest een deel van de ouders/verzorgers en jongeren vanwege allerlei redenen ervoor om zich niet of slechts gedeeltelijk te laten vaccineren. Jong JGZ en de GGD zien een duidelijke toename van de zogenoemde 'kritische prikkers', die keuzes maken op basis van niet wetenschappelijk onderbouwde kennis. GGD zhz en Jong JGZ spannen zich binnen bestaande middelen in door onder meer het ontwikkelen van interventies die het draagvlak voor het Rijksvaccinatieprogramma kunnen vergroten. Zij streven ernaar dat ouders optimaal geïnformeerd worden over het belang van vaccineren en dat barrières om af te zien van vaccinatie zoveel mogelijk weggenomen worden. Uiteraard respecteren zij hierbij de keuzevrijheid van ouders/verzorgers en jongeren.
In de Menukaart draagvlak voor vaccinaties in uw gemeente beschrijven de GGD en Jong JGZ interventies die de gemeente Molenlanden zou kunnen toepassen (is via de griffie met u gedeeld). U kunt hierbij denken aan de inwonerbrief van 3 april 2024 over de vaccinatiegraad en infectieziekten. Deze interventies zijn mede opgesteld op basis van goede ervaringen in andere regio's. Hierover wordt het gesprek gevoerd met Jong JGZ. Echter zijn aan meerdere interventies ook extra kosten verbonden.
In uw vragen refereert u aan Alblasserdam. De vaccinatiegraad van Molenlanden ligt hoger dan in de buurgemeente Alblasserdam (https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2024-0044.xlsx). Zij zijn wel actief in gesprek met Jong JGZ om lokale acties op te pakken, maar daar is nog geen effect van te zien. Deze situatie verschilt echter niet van Molenlanden.
Overigens is goed te vermelden dat de veranderingen in de vaccinatiegraad zo goed als mogelijk ingeschat zijn op basis van de cijfers die de GGD aangeleverd krijgt vanuit de landelijke ent-administratie van het RIVM. Het invoeren van ‘informed consent’ (toestemming voor het delen van gegevens aan het RIVM) en een vernieuwde wijze van registreren van de DKTP-Hib-HepB vaccinatie zorgen ervoor dat de vaccinatiegraad lager wordt gerapporteerd dan deze daadwerkelijk is.
Desondanks alle inspanningen blijft echter het feit dat de vaccinatiegraad in Molenlanden, net als in de rest van de regio en ook landelijk, de afgelopen tijd gedaald is. Samen met onder andere de GGD en Jong JGZ wordt er hard gewerkt om te vaccinatiegraad te stabiliseren en te verhogen.
Bron:
raadsinformatiebrief zaaknummer: 1229504 van 4-12-2024