Een (belangrijke) bubbel

Een (belangrijke) bubbel

Ik ben één van de oudgedienden in de raad van Molenlanden. En al jaren spookt er een vraag door mijn hoofd.

Hoe komt het toch dat weinig inwoners actief mee willen doen in de politiek? Niet weten dat het hartstikke leerzaam en leuk is? Dat het je vormt, prima staat op je CV en juist machtig mooi is om te ervaren welke belangrijke plaats de gemeente heeft in het dagelijks leven van onze inwoners? Is het de onbekendheid? Raadsleden, wie zijn dat? En wat doen ze eigenlijk? 

Raadsleden zijn alleen bekende Molenlanders in het eigen dorp, bij verkiezingen of als ze in een kraampje op de braderie staan. Grappig om dan toch te weten dat zij wel de ‘baas’ zijn in onze gemeente. Maar ondanks het belangrijke bestuurlijke werk, lijkt het wel of de 27 raadsleden op een soort van eiland zitten; in onze eigen ’bubbel’. 

Misschien zijn wij niet goed in staat om de inwoners te bereiken. Om belangstelling voor het raadswerk te krijgen. Dat lukt ons maar niet. 

Je zou er ook een positieve draai aan kunnen geven. “Die raadsleden leveren toch goed werk af?  Natuurlijk is niet alles 100%. Maar we hebben ons natje en droogje, wonen plezierig, hebben een dorpshuis, kunnen uitgaan, kunnen sporten enz. Dus allemaal best goed wat ze in Hoornaar en Bleskensgraaf doen. En ik heb er gewoonweg geen interesse in. Waarom zou ik mij er druk om maken of er energie in stoppen?” Misschien zijn er veel Molenlanders die zo denken. Maar dat geldt toch niet voor iedereen?

De gemeenteraad gaat over heel veel zaken die direct van invloed zijn op je woon-, werk- en leefomgeving. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een sportveld, een school of nieuwe woningen.

Of neem eens een kijkje op onze website waar wij allemaal iets over te zeggen hebben. Dat is veel en heel divers. En ook uitdagend om je steentje daaraan bij te dragen. Dus: kom van de bank af, stap uit je comfort-zone en ga de uitdaging aan om ‘raadswerk’ te doen. Die bubbel? Weg ermee en breng, met ons, de politiek dichter bij de inwoners. Doen?

Bert Snoek