Bezoek Tiny house in Brandwijk.

Op vrijdag 10 maart 2023 hebben raadsleden (waaronder fractievoorzitter Bert Snoek) een bezoek gebracht aan Brandwijk.

De raadsleden (zie foto) Wout de Jong, Bert Snoek, Jantine Buijserd, Annemarie Mollema en Bas de Groot hebben tiny houses aan de Brandwijksedijk (Klein Braank) bekeken.

Op vrijdag 10 maart 2023 hebben raadsleden (waaronder fractievoorzitter Bert Snoek) een bezoek gebracht aan Brandwijk. Dit omdat binnenkort een evaluatie van de pilot gaat plaatsvinden. Op dit moment zijn er 9 Tiny houses in Molenlanden.

De bewoners hebben bijgaande reactie opgesteld


De tiny houses zelf zijn gebouwd met duurzame materialen. De isolatie is van gerecyclede kleding (katoen), de gevelbekleding is thermisch verduurzaamd, waardoor geen milieuonvriendelijke behandeling meer nodig is. Het hout vergrijst en is na ongeveer vijftig jaar te composteren.

Duurzaam leven is in een tiny house mogelijk dankzij vernuftige technieken.

-        Ons huisje heeft 12 zonnepanelen en drie accu’s van 2,5 kilowatt

-        We hebben een regenwatertank (regenwater vanaf het dak loopt de tank in) en een waterfiltersysteem. Er is een pomp die het water naar een drukvat pompt.

-        Er is een composttoilet waarvoor geen spoelwater nodig is. Ontlasting valt in een ton, de lucht wordt afgezogen zodat je niets ruikt. Wekelijks gaat de inhoud van de ton naar onze speciaal daarvoor ingerichte composthoop. (Zie voor meer informatie het boek van Joseph Jenkins: ‘Humanure’.)

-        In de zomer maken we gebruik van een inductiekookplaat op zonnestroom en een hooikist. In de winter koken we regelmatig op onze hout gestookte Esse. Het hout komt deels uit onze eigen polder, van bomen die gekapt moesten worden of omgewaaid zijn.

-        Ons huisje voldoet aan de BENG-norm en aan het bouwbesluit.

 

Bewoners hebben nog vragen over het toekomstige beleid voor tiny houses. Welke plannen heeft de gemeente voor de periode na het aflopen van de tijdelijke vergunningen? Is de crisis- en herstelwet van toepassing?