Vragenuurtje aan het college van 7 maart jl.

Ik wil graag inzoomen op een van de mooiste stukjes Molenlanden, de Lekdijk. Ik denk dat niemand het oneens kan zijn met het statement dat de Lekdijkverzwaring niet goed is uitgevoerd.

© Waterschap/Deltares


Het was een lastige klus waarbij de dijk significant verhoogd /versterkt moest worden, rekening houdend met de vele woningen langs de dijk en de ondergrond van slappe veenweide die verre van ideaal is. Het verzwaren van de dijk is hierdoor een tijdrovend, langdurig en arbeidsintensief traject gebleken. Ook omdat er allerlei constructies gemaakt moeten worden om de woningen aan de dijk te beschermen. Daarnaast kan steeds maar een klein laagje grond tegelijk aangebracht worden, omdat er anders te veel druk/gewicht in een keer op de onderlaag komt, waardoor de dijk gaat schuiven. Om kosten te besparen worden er tevens een aantal nieuwe, nog niet eerder toegepaste/beproefde technieken gebruikt.

Het waterschap heeft, waarschijnlijk onder de druk van enorm stijgende kosten en de beloofde efficiëntie van de nieuwe technieken die gebruikt worden in het verzwaringsproject, tijdens het proces de verplaatsingsnormen en zettingsnormen verruimd. Ook is zij akkoord gegaan met het weglaten van allerlei beschermende maatregelen om woningen en panden tijdens én na de werkzaamheden te beschermen. Hiermee heeft het waterschap ingestemd en willens en wetens het risico op schade aan de dijkhuizen genomen.  

Daarnaast is er, om niet nóg duurder te worden, snéller opgehoogd en met grotere hoeveelheden in één keer, dan verstandig is. Willens en wetens heeft het waterschap hiermee de hierbij behorende risico’s geaccepteerd. En nu is er schade. En allerlei andere ongewenste effecten die hiermee te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ijsbaan die kampt met problemen veroorzaakt door wellen. Of het wegdek van de nieuwe dijk dat moet worden gerepareerd omdat er weer nieuwe scheuren ontstaan.

De VVD heeft in de persoon van Annemieke Stallaert onder andere hierover gisteren al schriftelijke vragen gesteld aan het Waterschap. En ook wij, als VVD-fractie Molenlanden, vinden dat het waterschap haar verantwoordelijkheid moet nemen.  Dit betekent ruimhartig én snel zijn om de ontstane schade aan huizen te vergoeden, zoals de commissie van der Vlist heeft geadviseerd. Wij horen van inwoners en lezen in de media echter dat dit in de praktijk verre van goed gaat. 

Daarom hebben wij 5 vragen aan het college:

1 Is de ‘eindzetting’ van de dijk al bereikt?

2 Wat betekent dit voor bewoners aan de Lekdijk?

3 Wordt in het huidige onderzoek aan naar de technische staat van de dijk ook aandacht besteed aan de hieraan gerelateerde problemen zoals de wellen bij de ijsbaan en sinds de dijkverzwaring geopenbaarde vocht- en schimmelproblemen bij woningen in de planetenbuurt? En zo nee, is het college bereid om hierop aan te dringen bij het waterschap?

4 Hoe kan de gemeente Molenlanden getroffen inwoners bijstaan in de schadeafhandeling (in de breedste zin van het woord)?

5 En zijn wij als gemeente daartoe bereid? 

                Arno van den Hof, namens de VVD-fractie