Chemours in Dordrecht behoort tot de grootste uitstoters van Pfas

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de risico's van Pfas. De grootste uitstoter ervan is Chemours in Dordrecht. Lokale VVD-politici pleiten voor een strengere aanpak.

CHEMOURS IN DORDRECHT BEHOORT TOT DE GROOTSTE UITSTOTERS VAN PFAS

Bron: AD Opinie geplaatst op 2 februari 2023 van Jeffrey Groeneweg

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de risico's van Pfas. De grootste uitstoter ervan is Chemours in Dordrecht. Lokale VVD-politici pleiten voor een strengere aanpak.

De vervuiling van Chemours is landelijk misschien minder bekend dan die van Tata Steel, maar de gevolgen zijn net zo ingrijpend. In onze regio maken de bedrijven Chemours en DuPont complexe kunststoffen die goed bestand zijn tegen kou, hitte en chemicaliën. Ideaal voor antiaanbakpannen, regenjassen en blusschuim. Inmiddels is de keerzijde van deze kunststoffen bekend. Bij de productie komen per- en polyfluoralkylstoffen (Pfas) vrij die via de lucht en het water in de wijde omgeving van de fabriek belanden.

Omdat Pfas niet op natuurlijke wijze wordt afgebroken, blijft het decennialang in onze leefomgeving aanwezig. Elke dag worden we eraan blootgesteld, bijvoorbeeld via voedsel of drinkwater.

Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat Nederlanders te veel Pfas binnenkrijgen. Dat is zorgelijk, te meer omdat deze stoffen invloed kunnen hebben op het immuunsysteem, op de voortplanting en op de ontwikkeling van ongeboren kinderen. De impact op onze regio is groter dan waar dan ook in Nederland: Chemours en DuPont zijn de grootste Pfas-uitstoters van Nederland.

We spreken als lokale VVD'ers veel mensen die zich zorgen maken over hun gezondheid en die van hun kinderen. Zij relateren hun (soms ernstige) gezondheidsklachten aan de uitstoot. Recent luidden verschillende artsen in het vakblad Medisch Contact ook de noodklok over Pfas.

De zorgen groeien alleen maar sinds de regionale drinkwaterbedrijven Evides en Oasen aangeven verontrust te zijn over het effect van de uitstoot op het drinkwater. Bovendien gelden door diezelfde uitstoot beperkingen om groenten en fruit uit eigen tuin te eten in Dordrecht en de gemeenten Sliedrecht, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden. Er is te veel Pfas in onze omgeving te vinden.


Europees verbod

We zien het als een belangrijke stap dat Nederland samen met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden voorstelt om Pfas te verbieden in de EU. Dezelfde strenge regels moeten gelden voor bedrijven in heel Europa.

Er is nog een lange weg te gaan voordat een nul-uitstoot kan worden afgedwongen. Het is cruciaal dat we in de tussentijd doen wat nodig is. Het aantal controles moet fors omhoog en er moet vaker onaangekondigd worden gehandhaafd. Dit moet door een poule aan handhavers gebeuren en niet jarenlang door één persoon.

We pleiten voor de mogelijkheid van permanente metingen, waarbij we ons dus niet alleen baseren op de cijfers van de bedrijven zelf. Er zijn wetenschappers die uit metingen afleiden dat er veel meer Pfas wordt uitgestoten dan toegestaan, terwijl de omgevingsdienst dat nu niet terugziet in de steekproeven bij de fabriek.

In het uiterste geval zouden we de mogelijkheid moeten hebben om de deuren van deze bedrijven (tijdelijk) te kunnen sluiten. Onze regio verdient een krachtige overheid die er bovenop zit door streng en veelvuldig te controleren, te handhaven en desnoods tot (tijdelijke) sluiting over te gaan. Beter iets te veel controle dan iets te weinig.

VVD-raadsleden Alexander Kuhlmann (Dordrecht), Martin van Rossum (Sliedrecht), Akkie Bokma (Papendrecht), Arno van den Hof (Molenlanden) en VVD-commissielid Jeanine Lammens (Dordrecht)