Surprise van de buren

Als gemeenteraadslid word ik vaak benaderd door inwoners die zich overvallen voelen door plannen van naburige huiseigenaren, projectontwikkelaars, een andere of de eigen gemeente en de landelijke overheid. De inwoners worden dan geconfronteerd met plannen die al ver zijn uitgewerkt. 

Voorbeelden daarvan zijn: de buurman heeft een stukje onbebouwde grond en komt met een uitgewerkt plan voor nieuwe woningen. Of een eigenaar van een bedrijfspand komt met een sloopplan en wil een wooncomplex bouwen. Of een projectontwikkelaar koopt een pand en wil daarin huisvesting voor arbeidsmigranten. Of de buurgemeente komt met een plan voor grote windmolens en zonneparken vlak naast een dorp in Molenlanden. 

Inwoners worden vaak overvallen als plannen al in een vergevorderd stadium zijn. Tegen deze plannen kunnen ze dan formeel bezwaar maken, maar veelal worden ze dan alleen nog op details gewijzigd. Dat voelt niet goed en dan wordt de burger niet serieus genomen. 

 

De oplossing is dat er in een vroeg stadium overleg gevoerd wordt met de omwonenden op het moment dat er nog weinig echt vaststaat. De initiatiefnemer moet hiertoe verplicht worden. En niet in een veel later stadium nadat de gemeente een dringend advies heeft gegeven. Zo hoor je om te gaan met je buren.

Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe wet op het gebied van de ruimtelijke ordening, de zogenaamde Omgevingswet. Deze moet ingaan per 1 januari 2022. Per gemeente vindt een invulling daarvan plaats. De VVD in Molenlanden vindt het belangrijk dat het in de uitwerking verplicht wordt gesteld voor een initiatiefnemer om bij de eerste planvorming overleg te voeren met betrokken omwonenden. Wij willen bereiken dat omwonenden zich niet meer overvallen voelen en dat er breed gedragen plannen ontstaan en er dus minder bezwaarprocedures nodig zijn. 

Een goede buur is meer dan een surprise!

 

Bert Moret

Raadslid VVD Molenlanden