Aanpassing van uitgangspunt betaalbaarheid voor aardgasvrije gemeente

Betaalbaarheid voor inwoners is voor VVD Molenlanden een belangrijk punt. Daarom is dit ook één van onze ambitie: “Inwoners betalen niet meer dan strikt noodzakelijk”. Dit geldt ook voor de overgang naar een aardgasvrije gemeente. In de Transitievisie Warmte die de gemeente gaat opstellen, wordt meer duidelijkheid gegeven over deze overgang naar aardgasvrij. De gemeente legde de uitgangspunten voor deze visie voor aan de gemeenteraad. 

 

Betaalbaarheid

In de uitgangspuntennotitie voor onze gemeente kwam het woord betaalbaar zeven keer voor, maar niet één keer werd gedefinieerd wat betaalbaar was. Als enige toelichting stond er dat er gekeken zal worden naar de “nationale kosten”. Dat zijn de totale kosten van alle maatregelen, die nodig zijn om een warmteoplossing uit te voeren, ongeacht wie de kosten betaalt. Daar vallen bijvoorbeeld ook de kosten onder voor het verzwaren van het elektriciteitsnetwerk in en de kosten voor de aanleg van warmtetransportleidingen. 

 

Kosten voor huishoudens

Ons raadslid Philomeen Breddels vroeg zich af wanneer de kosten voor de huishoudens in beeld zouden komen. Het gaat tenslotte niet alleen om woonlasten, maar ook om investeringskosten die onze inwoners moeten gaan maken. Wij waren niet de enigen die ons zorgen maakten over de betaalbaarheid. Uit de enquête die in Molenlanden gehouden was, kwam naar voren dat 60% van de ondervraagden zich zorgen maakt over de kosten. 

 

Aanpassing van uitgangspunt betaalbaarheid

Op ons verzoek lichtte wethouder Slob toe wat hij verstond onder betaalbaarheid voor inwoners in het kader van deze transitievisie. Ons raadslid Philomeen Breddels vroeg de wethouder of deze definitie opgenomen kon worden in de uitgangspunten. Doordat de andere partijen ons bijvielen, zei wethouder Slob toe dit op te nemen. Daarom staat nu bij het uitgangspunt betaalbaarheid dat er ook gekeken zal worden naar de kosten voor de eindgebruiker. Het uitgangspunt is dat het Klimaatakkoord gevolgd wordt en dat bij de kosten voor de eindgebruiker gestreefd zal worden naar woonlastenneutraliteit. Dat houdt in dat woonlasten als gevolg van de uitvoering van het Klimaatakkoord niet mogen stijgen. In deze berekening worden alle kosten voor de eindgebruiker, subsidies in belastingen en de kostenverdeling tussen partijen (bijvoorbeeld tussen verhuurder en huurder) meegenomen. Woonlastenneutraliteit lijkt ons een goed streven, omdat dit aansluit bij onze ambitie dat inwoners niet meer betalen dan strikt noodzakelijk!