Een nacht met de politie in Molenlanden

Een kwartier eerder dan afgesproken meld ik mij om 21.45 uur warm aangekleed bij het politiebureau in Gorinchem. Voor aanvang van de nachtdienst vindt hier namelijk de briefing plaats van het team Lek en Merwede. Dit team heeft als werkgebied de gemeenten Molenlanden, Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam. 

 

Gerco Gijsbers 

Wat de nacht gaat brengen, is dan nog onbekend, maar dat het koude regenachtige nacht wordt, is wel voorspeld. Ik mag een nachtdienst meedraaien met Gerco Gijsbers. Hij is de wijkagent operationeel expert. Dit houdt in dat hij de wijkagenten aanstuurt en begeleidt. Ook kijkt hij met een helikopterview naar wat er speelt in het gebied. Dit gebruikt hij in de samenwerking met interne en externe partners, zoals de gemeente. Daarnaast draait Gerco regelmatig diensten als wijkagent. 

 

Vliegende start

Na de kennismaking met de agenten die die avond dienst hebben en de eerste toelichting op het werk van de politie gaat Gerco naar de briefing. Hij heeft toegezegd hierna nog één en ander toe te lichten, maar direct nadat hij terug is, laat hij mij weten dat we moeten gaan. In de parkeergarage onder het bureau springen we in een auto met draaiende motor. Twee collega’s van de vorige dienst stappen net uit en weten blijkbaar dat wij met spoed weg moeten. Terwijl we de garage uitrijden, vraagt Gerco aan de meldkamer of hij toestemming heeft. Drie tellen later rijden we met flinke snelheid en sirene richting de snelweg. Er is een melding van een aanrijding met letsel op de A15.

Het blijkt een kop-staartaanrijding tussen een vrachtwagen en een bestelauto. Na onderzoek in de ambulance blijken de verwondingen van de personen in de bestelauto gelukkig mee te vallen. Hierna rijden zowel de betrokken voertuigen, de sleepwagen als wij via de eerste afrit naar een plek in Hardinxveld-Giessendam, zodat de bestuurders het schadeformulier kunnen invullen. Aangezien de voertuigen beiden nog kunnen rijden, maakt de bestuurder van de sleepwagen daar rechtsomkeer. Ook wij vervolgen onze weg.

 

Vuurwerkmelding

De volgende melding waar wij naar toe gaan, is een vuurwerkmelding. Deze is namelijk dicht bij de plek in Hardinxveld-Giessendam, waar wij zijn. Na een onderzoek in de buurt blijkt de vogel gevlogen en rijden wij richting Molenlanden. 

 

Surveillance

Tijdens deze nacht maken we meerdere surveillanceritten door Molenlanden. Gerco vertelt dat hij en zijn collega’s zoveel mogelijk in hun gebied zijn en niet op het bureau wachten tot er een melding komt. Zij controleren niet alleen enorm veel locaties, maar ook voertuigen. Er rijden tijdens de nacht meerdere politieauto’s rond, ieder in een eigen gedeelte van Molenlanden. Soms rijdt er ook nog een motoragent rond.

De rondritten die we maken, zijn steeds weer anders. Tijdens deze nacht zijn we door veel dorpen gereden. We rijden ook specifiek langs een aantal locaties waar op een eerder moment overlast is geweest of mogelijk kan zijn. 

 

Variërend werk

Dat het werk van een wijkagent zeer variërend is, wordt later in de nacht wel duidelijk. Bij een feest in Nieuwpoort, waar 1450 mensen een feesttent verlaten, variëren de taken van zichtbaar en waakzaam zijn tot handelend optreden. Aan het eind van de ochtend moet er wederom handelend opgetreden worden. Ditmaal gaat het om drie loslopende paarden die uiteindelijk door twee agenten worden gevangen.

 

Begrip 

Tijdens deze avond heb ik niet alleen met Gerco gesproken, maar tijdens het opstellen van rapporten over deze nacht op het bureau in Groot-Ammers en aan het eind van de dienst in Gorinchem ook met meerdere agenten. Niet alleen spraken we over de verantwoordelijkheden van de politie, maar ook over de manier waarop mensen zich gedragen tegen de politie. 

 

Observatie

Tijdens deze nachtdienst heb ik veel gezien. Niet alleen de gebeurtenissen op straat, maar ook de taken die de politie uitvoert. Ze waren zichtbaar, waakzaam, dienstbaar en grepen in als het nodig was. Wat mij deze avond ook opviel, is de grote verbondenheid tussen de agenten in dit team. 

 

Inzicht

Voorafgaand aan deze nachtdienst vroeg ik mij af wat de nacht zou brengen. Toen ik ’s ochtends om 7.00 uur weer naar huis reed, realiseerde ik mij dat het mij niet alleen allerlei inzichten gegeven had in ons gebied, maar ook dat we hier een gedreven, hecht team agenten hebben met agenten die weloverwogen beslissingen nemen en zich voor de volle 100% inzetten om hun taken goed uit te voeren.